Η ιστορία της IPA

Η ιστορία της εν λόγω μπύρας, μας γυρνά περίπου δύο αιώνες πίσω, και πιο συγκεκριμένα στην εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας. Το κλίμα στα μέρη που αποτελούσαν αποικίες της Βρετανίας στην ινδική χερσόνησο ήταν γενικά πολύ ζεστό. Γι αυτό το λόγο, αναπτύχθηκε ένα νέο είδος μπύρας που εξαγόταν στην Ινδία για να κρατά χαρούμενους τους αξιωματικούς του στρατού και τους υπαλλήλους της East India Company, η οποία μονοπωλούσε το εμπόριο των βασικότερων αγαθών της εποχής μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Είναι αμφιλεγόμενο το αν κάποια μπύρα που αντιστοιχεί στα χαρακτηριστικά της ΙΡΑ προϋπήρχε ή αν αυτή δημιουργήθηκε ειδικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου εμπορίου. Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι ο λυκίσκος (Humulus lupulus L.) που δρα ως συντηρητικό και αρωματική ουσία, σε συνδυασμό με γενναιόδωρες δόσεις αλκοόλ, εξασφάλιζε ότι αυτή η μπύρα θα μπορούσε να επιζήσει το μακρύ θαλάσσιο ταξίδι που ένωνε τη Γηραιά Αλβιώνα και την Ινδία. Ένα πολύμηνο ταξίδι, μέσα στα αμπάρια των πλοίων που η ατέρμονη ταλάντωση της ειδικής αυτής μπύρας μέσα στα βαρέλια κατά τη διάρκειά του, φαίνεται πως μόνο βελτίωνε τη γεύση της.

Οι παλιές βρετανικές συνταγές έχουν περάσει πλέον στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ωστόσο σταδιακά προσαρμόστηκαν στις αμερικανικές γεύσεις. Μερικές περιοχές της Αμερικής άλλωστε, όπως και η Μεγάλη Βρετανία, έχουν εξαιρετικό κλίμα για την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας λυκίσκου. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί συντελέστηκε πριν από 30 περίπου χρόνια η επανάσταση της craft ζυθοποιίας, ως αντίδραση στην κυριαρχία της αγοράς από τις βαρετές και άγευστες βιομηχανικές μπύρες. Ως αποτέλεσμα, σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 2.500 μικροζυθοποιίες, όταν το 1970 υπήρχαν μόλις 50. Η τάση καλπάζει πλέον ξανά στην Βρετανία και την Ευρώπη, μιας και οι καταναλωτές στρέφονται σταδιακά εναντίον της μαζικής αγοράς, προκειμένου να απολαύσουν πιο προσεγμένους ζύθους, πιο πιπεράτες γεύσεις, γευστικές γήινες νότες ρετσινιού,γρασιδιού, άνθεων και εσπεριδοειδών...

 

Responsive

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Εγγραφείτε και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα που μας αφορούν.

Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ